USB Harddisk RAW Sorunu
Bilgisayarınıza bağlı USB harddiskiniz elektrik kesilmesi ya da kullanımda iken aldığı bir darbe neticesinde aniden erişilemez duruma gelebilir. Böyle bir durumda diski tekrar kullanabilmeniz için yapmanız gerekenler aşağıda sıralanmış, bizzat tarafımdan tecrübe edilmiştir.
– Harddiski bir kaç defa söküp takın. Bazen bilgisayar tanıyabiliyor. Bu durumda hemen yedekleyin. Format atın ve yedekteki bilgilerinizi tekrar yükleyin.
– Bilgisayar harddiskin içeriğini göstermiyor ise komut satırını açın. (Başlat – Çalıştır – cmd yazıp enter tuşuna basın) Komut satırı penceresi açılınca aşağıdaki komutu yazıp enter tuşuna basın. Burada x, USB hardiskinizin sürücü adıdır.
chkdsk /r x:
– Yukarıdaki komut işe yaramazsa cd üzerinde çalışan bir linux sürümü ile harddiskin içeriğini görmeyi deneyebilirsiniz. Bu şekilde tüm verilerinizi yedekleyebilirsiniz.
– Linux ile harddiskin içeriğini görüntüleyemezseniz son çare olarak veri kurtarma yazılımları ile verilerinizi kurtarabilirsiniz.
En başarılı olanları;
Active@ Partition Recovery ve EaseUS Data Recovery Wizard
Ben veri kurtarmada EaseUS kullandım. 100GB veriyi kurtarma ve yedekleme yaklaşık 2 saat sürdü. Sonuçta eksiksiz şekilde kurtardı.
Verilerinizi kurtardıktan sonra artık harddiskinizi biçimlendirmeniz gerekiyor. Bilgisayarım – Yönet – Disk Yönetimi menüsünü açarak biçimlendireceğiniz bölümü seçip sağ tıklayarak “Biçimlendir” demeniz yeterli. Burada tavsiyem “Hızlı biçimlendir” bölümünü işaretlemeyin. Sonuçta biçimlendirme işlemi biraz uzun sürecek ama daha sorunsuz bir işlem olacak.
Bu işlemlere hiç gerek duymamanız dileğiyle 🙂
Bu çözüm, yazar tarafından mantıklı olarak kabul edilmiştir.
1.5 TB’lık harddiskimde aynı sorunu yaşadım, hiçbir şekilde raw formatını ntfs ya da fat32 gibi başka bir formata çevirmenin yolu yok. Ubuntu üzerinde de denedim ama harddisk mount olmadı ve chkdsk’te bir işe yaramıyor. Bu yüzden bu sorun ile karşılaşan kişilerin hiç uğraşmadan direk recover işlemine başlaması en mantıklısı. Yukarıda yazılan program dışında R-Studio uygulamasını da tavsiye ederim. Recovery programını çalıştırdıktan sonra dosyaları tararken sonuna kadar beklemenize gerek yok, yaklaşık 10 dk sonra taramayı durdurup dosyaları listelettikten sonra içinden istediklerinizi seçerek kurtarma işlemini yapabilir ve fazla vakit kaybetmezsiniz.
Bu cevap yardımcı oldu mu?
LikeDislike